Paleo Desserts
Gratis Gezonde Recepten
Bloemkoolsoep

Courgettesoep maken
Bloemkool, spek en peterselie: een heel lekkere, witte basis bloemkoolsoep, mooi geserveerd met groene druppels coulis van peterselie en gebakken spek of uw favoriete ham.

De bedoeling is een mooi bleke soep te serveren met een helgroen, fris contrast. Om de soep wit te houden gebruik je alleen witte groenten. Voor de typische soepgroenten (Wortel, Ui, Prei, Selder), voeg je geen wortelen toe, gebruik witte uien, alleen de witte stengel van de prei en indien selder gewenst is, gebruik je bleekselder of knolselder. Voor de knoflookliefhebbers voeg je natuurlijk ook wat knoflookteentjes toe.


Jeroen kruid af met zwarte peper, ikzelf verkies voor de kleur witte peper (voor de smaak is zwarte peper dan weer beter: en je kan er flink wat peper aan toevoegen).

Zoals met elke bloemkoolsoep, zorg je ervoor dat het aandeel van bloemkool ruimschoots groter is dan het aandeel van de traditionele soepgroenten.

Gebruik ook de steel van de bloemkool: hierin zit veel bloemkoolsmaak en de stelen verdwijnen uit het zicht na het garen en pureren van de soep.

Voor de extra smaak gebruikt Jeroen in dit geval een kruidentuiltje van wilde tijm en laurier, maar je kan evengoed gewone tijm en laurier gebruiken. Voor de binding van de soep voeg je een extra aardappel toe en voor een nog smeuïger soep voeg je room toe.

Voor de afwerking van de basissoep kan je alle richtingen uit: in dit recept maakt Jeroen een groene coulis van peterselie en snijd reepjes Ganda ham in de soep. Ikzelf vervang in de koude wintermaanden de ham graag met krokant gebakken spek en als je geen zin hebt om een peterseliecoulis te maken, hak je de verse peterselie gewoon fijn en serveer ze bovenop de soep.

Volgens Jeroen's ervaring ga je de peterselie best mixen (met wat olie voor de binding) direct nadat je hem uit het kokende water hebt geschept: hierdoor bewaard de coulis langer en blijft de kleur veel mooier groen.

Bloemkoolsoep recept

Vermits we de soep achteraf pureren, kan je alle ingrediënten simpelweg grof versnijden.
 • 1 flinke klont hoeveboter
 • 1 dikke witte ui
 • 1 dikke witte preistengel
 • 1 geschilde aardappel
 • 1 ganse bloemkool (zonder de groene bladeren natuurlijk)
 • anderhalve liter kippenbouillon
 • 2 dl room met minstens 35% vetgehalte
 • zout en flink wat peper
 • per persoon 2 sneden Ganda ham (of zoals ik het doe: 1 snede gebakken spek per bord)

Bloemkoolsoep maken

1 bord bloemkoolsoep met gebakken spek en peterselie coulis
 1. Smelt een flinke klont boter in een soeppot en stoof hierin je groenten aan: begin met de uien aan de stoven, snijd vervolgens de prei en voeg toe. Schil de aardappel, snijd in stukjes en voeg toe. Snijd tenslotte de ganse bloemkool in stukken alvorens toe te voegen. Roer goed om maar laat niet bruin bakken.
 2. Neem een klein sauspannetje, die er voor de helft water in en breng aan de kook (voor straks de peterselie in af te koken voor de coulis).
 3. Als de groenten goed aangestoofd zijn, giet je er de bouillon over tot alle groenten goed onder staan (voeg indien nodig wat extra water toe als je niet genoeg bouillon hebt) . Breng aan de kook en laat een 30tal minuten garen op een zacht vuurtje zonder deksel.
 4. Maak ondertussen de peterselie coulis: dompel de peterselie (steeltjes en blad) in het kokende water van het aparte sauspannetje en voeg wat zout toe.
 5. laat kort afkoken en schep met een schuimspaan in een blender.
 6. Voeg een beetje van het kookocht toe en de scheut olie en mix het geheel fijn.
 7. Als de bloemkool gaar gekookt is, verwijder je de tijm en de laurier en pureer je de soep met een staafmixer.
 8. Zet de soep terug op het vuur, voeg de room toe en laat nog eens goed doorkoken. Breng op smaak met zout en flink wat peper. Wil je een dikkere soep, laat ze dan verder inkoken.
 9. Serveer de bloemkoolsoep in een diepe kom, garneer met in mooie, fijne stukjes gesneden ham of spek en flink wat druppels peterselie coulis.

Geef ons 14 dagen...

en wij openen de deuren voor jou naar...

 • meer energie
 • een betere gezondheid
 • en een lichaam waar je trots op kan zijn

Schrijf je gratis in voor onze paleo cursus en recepten

Paleo Desserts